Vannak egyértelmű dolgok az életben...

Írta: Király Szilvia   |   2012. augusztus 15.A kártérítési ügyek is egy megoldásra váró jogi problémát jelentenek. Ha kártérítést szeretne, miért fordulna máshoz, mint egy kártérítési ügyekre szakosodott ügyvédhez. Ugye milyen egyértelmű!

utirany.pngAzt gondolja, hogy az ügyvéd drága?

Ezt nem nehéz megcáfolnom. A kártérítési ügyeket sikerdíj ellenében vállalom. Ez azt jelenti, hogy a tiszteletdíjat csak a kártérítési összeg kézhezvételekor kell kifizetni, annak összege pedig igazodik a kártérítés összegéhez. Vagyis a kártérítési összeg meghatározott %-át kell megfizetni. Ez azt is jelenti, hogy nem kell előleget adni, sem a költségeket fizetni. A károsultnak semmiféle anyagi kockázattal nem jár egy ilyen megbízás megkötése. Így nem lehet megfelelő kifogás az, hogy nekem nincs pénzem ügyvédre.

Ügyvéd és ügyvéd között is van különbség

Kérdésként csupán az merülhet fel, hogy melyik ügyvédet bízzam meg. Ha már volt valamilyen jogi problémája, vagy ingatlant vásárolt, esetleg céget alapított, vagy vállalkozásának tartozott valaki, akkor valószínűleg van ügyvéd ismerőse. Természetes, hogy először nála érdeklődik. Tudni kell azonban, hogy az ügyvédek is szakosodnak, vagyis bizonyos ügycsoportokhoz jobban értenek, míg másokhoz kevésbé (még ha nem is vallják be). A szakosodás indoka az, hogy a mai világban annyi új információ és ismeret jelenik meg egyik napról a másikra, és annyi az új és módosuló jogszabály, hogy nincs olyan jogász, ügyvéd, aki minden területen naprakész tud lenni. Olyan nincs, hogy valaki mindenhez ért. Azt ugye természetesnek veszi, hogy az orvosok szakosodnak. Ha eltörik a lába, akkor baleseti sebész fogja ellátni, ha a műtétre kerül sor, akkor az altatóorvossal beszéli meg a teendőket, szívprobléma esetén kardiológushoz fordul és így tovább.

Mi alapján döntsön?

Legyen természetes az is, hogy kártérítési ügyben is specialistához, ilyen ügyekre szakosodott ügyvédhez fordul. Hiszen az ért igazán egy területhez, aki vette az időt és fáradtságot és egy jogterületben igazán elmélyedt. És nem az, aki kényszerből minden ügyet - akár olcsóbban is - elváll, csak valahonnan legyen bevétele. Az tekinthető szakértőnek, aki már a Önéhez hasonló több száz, ezer üggyel találkozott, nem csak papíron, jogeseteket olvasgatva, hanem a valóságban. Aki saját tapasztalata alapján tudja, hogy melyik biztosító milyen álláspontot képvisel bizonyos vitás kérdésekben. Aki tudja, hogy mikor érdemes még egyezkedni a biztosítóval, és mikor kell pert indítani. Aki tudja, hogy a közvetítői eljárás során milyen összeg kérhető reálisan a baleset okozójától. Aki tudja, hogy a hazai bíróságok milyen ítélkezési gyakorlatot folytatnak, és ismeri a biztosítók peren kívüli és perbeli hozzáállását az ügyekhez. Akiről tudják a biztosítók jogtanácsosai is, hogy nem lehet mindent lenyomni a torkán, mert nem érdemes. Ugye mindez milyen egyértelmű, remélem így már könnyebb lesz dönteni kit válasszon!


Hozzászólások

Szóljon hozzá elsőként cikkünkhöz.új hozzászólás

Hozzászólásminden mező kitöltese kötelező