Szenzációs kártérítések!

Írta: Király Szilvia   |   2012. november 26.

Munkám során sajnos gyakran tapasztalom, hogy a baleseti sérülteknek olyan igényeik vannak, olyan magas összegű kártérítést szeretnének, amit lehetetlen elérni. Sokszor hivatkoznak arra, hogy egy ismerősüktől hallották, vagy a Tv-ben látták, az interneten olvasták ki mennyit kapott. Rájöttem, hogy ezt komolyan kell venni, hiszen az országos híradások mellett az igazi hozzáértők szava nehezen jut el a károsultakhoz.

Most nem a közösségi média véleményformáló szerepéről akarok írni, de mivel munkámra is áttételesen hatással van, kénytelen vagyok megemlíteni. Mint tudjuk Magyarországon mindenki ért a focihoz és ezután mindenki hozzáteszi a neki tetsző másik dolgot pl. politika, gazdaság, autók stb. Érdekes módon a jogot nem szokták párhuzamba állítani a focival. Mégis ha valaki hallott már egy kártérítési ügyről, akkor rögtön kéretlenül is tanácsokat osztogat a hasonló cipőben járó ismerősének. Könnyű magas összeggekkel dobálózni, de a kéretlen tanácsok mögött nincs semmi szakértelem. A kártérítési ügyeket nem lehet, és nem is szabad egymással összehasonlítani, mert ahogy minden ember, úgy minden eset is egyedi.

Szélsőséges esetek a hírekbenGondolom mindenkinek eszébe jut egy-két olyan eset, melyet a média szenzációnak szánva kiemelt a sok ezer ügy közül, és nyilvánosságra hozott. Elég csak a Stohl-ügyre gondolni, ahol a hírek jó része arról szólt, hogy a baleset során megsérült idős bácsinak mennyit fizetett a színész és a biztosító. Az internetes hozzászólásokban pedig pro és kontra hangzottak el érvek az összeg nagyságára vonatkozóan. Nekem azt tűnt fel leginkább, hogy mindenkinek határozott véleménye volt arról, hogy a bácsi keveset vagy sokat kapott. Holott senki sem ismerte a pontos körülményeket.

A média által felkapott más esetekben a hírérték általában az, hogy vagy rekord összegű kártérítést kapott a károsult, vagy ellenkezőleg, nem kapott semmit. Az ügy csak húzódik, és tehetetlenségében a médiához fordult a sérült.

Mindkét eset szélsőséges, és nem szabad azt hinni, hogy a mai Magyarországon 10 milliókkal dobálóznak a biztosítók, de azt sem, hogy nem érdemes belekezdeni egy kárrendezési eljárásba, mert úgysem jár semmi.Ha szakértő nélkül kezdi el a kárrendezésttetovaferfi.jpgAmikor arról van szó, hogy be kell nyújtani a biztosítóhoz a kárigényt, sokan csak tétován ülnek a kárbejelentő lap felett, és a gépjárműkáron és néhány dologi káron kívül nem tudják mit írjanak rá. A jobbik esetben nem sokat gondolkodnak rajta és a balesettől számított 30 napon belül benyújtják a biztosítóhoz, remélve, hogy úgyis kifizetik, ami jár. Ilyenkor legalább a késedelmi kamatokat a baleset napjától számítják nekik. Rosszabb esetben azonban addig gondolkodnak, míg ezt a határidőt elmulasztják. Ekkor sem kell megijedni! A helyzet nem tragikus, a kártérítéstől azért nem esnek el, pusztán a késedelmi kamatok számításának kezdete későbbre tolódik. Eredetileg ugyanis a kamatokat a károkozástól kell számolni, de ilyenkor a kárbejelentés napjától jár csak kamat.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a biztosítók kihasználják a károsultak tudatlanságát, és csak azt térítik, amit a károsult kér. Hiszen nem áll érdekükben többet fizetni.Egy családban kettős baleset történt, apát és fiát kerékpározás közben elsodorta egy teherautó. A fiú könnyebben, az édesapa súlyosan, életveszélyesen megsérült. Miközben a balesettel kapcsolatban a kártérítést intéztem, kiderült, hogy évekkel korábban 10 éves kisfiúkat egy teherautó elütötte a faluban. Sajnos a baleset következtében életét vesztette. A biztosító fizetett is kártérítést, de csak a vagyoni károkat (temetés) térítette meg. Mivel a szülők és testvérek nem kértek nem vagyoni kártérítést, ezért annak kifizetése elmaradt. Szerencsére még az elévülési időn belül voltunk, így a család az évekkel korábbi haláleset kapcsán is kártérítéshez jutott a közvetítésemmel.

A biztosítónak nincs tájékoztatási kötelezettsége arra vonatkozólag, hogy milyen jogcímeken lehet kártérítést kérni.A biztosító egy nyereségorientált gazdasági társaság, esetleg egyesület, akinek fő célja a profit szerzés. Hogyan tud magasabb profitra szert tenni? Ha magasak a bevételei (biztosítási díj) és alacsonyak a kifizetései (kártérítés).

Mivel az utóbbi években a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások díjai egyre csökkennek, ezért a biztosítók a kifizetéseiket, vagyis a kártérítési összegeket is próbálják csökkenteni.Ez az oka annak, hogy egyes biztosítók 2012-ben kevesebbet fizetnek egy-egy hasonló sérülés kapcsán, mint 2008-ban. Pedig ezt nem tehetnénk meg! Hiszen az emberi életminőség értéke nem változhatott meg, sőt azóta infláció is volt!Megfelelő tapasztalat hiányában ezek a kérdések jogosan merülnek fel Önben, és egyedül nem is fog rájuk választ kapni, megoldást találni.

Szakértő segítségével milliókat nyerhet!A fentiekből látszik, hogy érdemes tapasztalt, és felkészült szakemberrel felvenni a kapcsolatot, mert nem kevés múlhat rajta.Jól tudom, hogy ilyenkor nem az az első és legfontosabb gondolata az embernek, hogy kap-e, és ha igen mekkora kártérítést. Hanem az, hogy a sérült minél előbb kikerüljön a kórházból, meggyógyuljon, elmúljanak fájdalmai, visszatérhessen a munkába, folytathassa korábbi életét. Mégis később sokszor hálásak ügyfeleim a gyors intézkedésért, mert így a lábadozás időszakában már kártérítéshez juthatnak, ami nagy segítséget jelent a felmerülő többletköltségek miatt.


Hozzászólások

Szóljon hozzá elsőként cikkünkhöz.új hozzászólás

Hozzászólásminden mező kitöltese kötelező