Pórázon függő kártérítés

Írta: Király Szilvia   |   2012. augusztus 1.

Egyik ügyfelem azzal keresett meg, hogy kutyáját elütötte egy autó. A kutya és a gépkocsi is megsérült, és most tőle követelik a gépkocsiban keletkezett kárt. Nagyon sajnáltam szegény állatot, de nem igazán értettem, hogy miért van szükség ehhez az ügyhöz ügyvédre. Hamarosan kiderült.

Kis kutya - nagy gond?

Röviden annyi történt, hogy ügyfelem 12 éves kisfia pórázon sétáltatta kis méretű kutyáját, és az úttesten történő átkelésre várakozva a kutya, az éppen arra haladó gépkocsi elé ugrott. A sofőr elrántotta a kormányt és nekiütközött egy beton virágládának. A kutya lába eltörött, a gépkocsiban jelentős kár keletkezett. Az autót vezető sofőr a kutyus gazdájától követeli a gépkocsiban keletkezett kár kifizetését.

A biztosításban sem lehetünk biztosak?

Ügyfelem elismerte a felelősségét az autó megrongálódásáért, hiszen a kutyáért a gazdi a felelős, így az általa okozott károkért is. Gondolta van biztosítása, az majd fedezi a károkat. Szerencsére olyan lakásbiztosítással rendelkezett, ami felelősségbiztosítási elemet is tartalmazott, kimondottan a háziállatok által okozott károk vonatkozásában. A biztosító megszemlézte az autót, a kutyát, meghallgatta a feleket, de elutasította a kárkifizetést.

poraz_2.jpg


Vajon miért?

Az ok nagyon banális, de sokba került ügyfelemnek. Sajnos a szemle során nem volt eléggé körültekintő és a jegyzőkönyvet elolvasás nélkül írta alá. Nem figyelt arra, hogy a szemle során 1,5 m hosszú pórázon vezették a kutyát a kárfelvevő elé, aki ezt rögzítette a jegyzőkönyvben. A balesetkor viszont egy futópóráz volt a kutyán, ami a balesetben tönkrement, így már nem használták. A biztosító azzal a hivatkozással utasította el a kártérítés kifizetését, hogy a rövidebb pórázzal nem történhetett meg a baleset az elmondottak szerint. Ebből pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a kutya szabadon volt a balesetkor, és ez kizárja a biztosító helytállási kötelezettségét.

A kutyafáját, mit lehet ilyenkor tenni?

Mivel a jegyzőkönyv aláírásra került és tanúkkal nem lehetett bizonyítani azt, hogy melyik pórázt viselte a kutya a balesetkor, ezért a gépjárműkárt ügyfelemnek kellett kifizetnie.

Sajnos utólag az ügyvéd sem tud mindent megoldani, így ha egy baleset már bekövetkezett nagyon körültekintőnek kell lenni. Mindenképpen gondolni kell arra is, a zűrzavar közepette, hogy később pontosan kell rekonstruálni a történteket. A legkisebb figyelmetlenség is sokba kerülhet ilyen esetekben.


Hozzászólások

Szóljon hozzá elsőként cikkünkhöz.



új hozzászólás

Hozzászólásminden mező kitöltese kötelező