Mondd te kit választanál?

Írta: Király Szilvia   |   2012. szeptember 15.

A fenti idézetet már sokan, sokféle célra kölcsönvették a Szörényi-Bródy szerzőpárostól. Szerintem ehhez a témához is illik. A PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) szigorítani akarja a kárrendezési tevékenység végzésének feltételeit. Újabb érv az ügyvédek mellett!

A szigorítás indoka

Azt csiripelik a verebek, hogy a PSZÁF a hozzájuk érkezett panaszok alapján, szigorítani kívánja ki végezhet a jövőben kárrendezési tevékenységet.

pszaflogo.pngJelenleg ezt számos kárrendező iroda, illetve magát kárrendezőnek nevező vállalkozó végzi. A többség mindenféle végzettség, képesítés, engedély és felelősségbiztosítás nélkül. Általában egy tulajdonosi körnek több ilyen tevékenységet folytató cége is van, de a kárrendezési feladatokat mindegyikben ugyanazok a személyek látják el. Velük a károsultak általában nem is találkoznak, nem tudnak róluk semmit. Nincs információjuk arról, hogy aki a nevükben fellép a biztosítóval szemben, milyen végzettséggel, képzettséggel, tapasztalattal rendelkezik. Nem tudják, hogyan történik náluk az adatok nyilvántartása, megvalósul-e a személyes adatok védelme és a titoktartás.

A PSZÁF biztosítási szaktanácsadásnak nevezi azt a tevékenységet, ami az ügyfél oldalán való olyan érdemi szerepvállalás, amely a károsulti igények meghatározásában, érvényesítésében való aktív közreműködésben nyilvánul meg. Ezek a feladatok már polgári jogi, ezen belül is kártérítési ismereteket, biztosítási (jogszabályi és szerződéses) gyakorlatot, valamint a vonatkozó ítélkezési gyakorlat ismeretét feltételezi.

A felügyelet nyilvántartásában jelenleg biztosítási szaktanácsadóként 4 személy és 17 gazdálkodó szervezet szerepel. Ez a szám megdöbbentően kevés, ahhoz képest, hogy az interneten hányan kínálják ezt a szolgáltatást.

Nem mondom azt, hogy mindenki, aki nincs bejegyezve a felügyeletnél szélhámos és nem ért ahhoz, amit csinál. Az viszont biztos, hogy ha valami probléma adódik, akkor nehéz őt felelősségre vonni, számon kérni. Az óvatlan károsultnak csak újabb gond zúdul a nyakába, ráadásul még kárügyében sem történt előrelépés.

Milyen változásokra lehet számítani?

A PSZÁF érzékelte ezt a problémát és szigorításon gondolkodik. A kárrendezési tanácsadó szerepkört kívánják bevezetni, akiknek regisztrálni kell a felügyeletnél. Ezenkívül képzési követelményeket írnának elő, és kötelezővé tennék a felelősségbiztosítás megkötését is. Az még a jövő zenéje, hogy ebből pontosan mi és mikor fog megvalósulni, és az is, hogy a változások esetén mennyi átmeneti időt ad a jogalkotó a képesítési követelmények teljesítésére. Az azonban már most borítékolható, hogy az ügyvédek mentesülnének ezen feltételek teljesítése alól, hiszen rájuk eddig is hasonlóan szigorú szabályok vonatkoztak. Eltérés csak annyi, hogy náluk nem a PSZÁF, hanem az ügyvédi kamara végzi a felügyeleti tevékenységet.

Mi szól még az ügyvédek mellett?

Az ügyvédeknél a bejegyzett címen ténylegesen található iroda, mert ezt az ügyvédi kamara megbízottja személyesen is ellenőrzi. Nincs tehát olyan, mint egy cégnél, hogy a cégbíróságon bejegyzett címen senki sem található.

Egy ügyvéd nem tud csak úgy eltűnni, mint egy cég. A cégek bármikor elhatározhatják megszűnésüket, felhagyhatnak tevékenységükkel, nincs olyan kötelességük, hogy a folyamatban lévő ügyeket el kell látniuk. Ha egy ügyvéddel történik valami, és nem tudja ellátni a folyamatban lévő ügyeit, akkor az ügyvédi kamara egy másik ügyvédet, egy ügygondnokot rendel ki, aki továbbviszi az ügyeket. Ugyanez történik, ha egy ügyvéd elhalálozik.

Minden ügyvédnek kötelező felelősségbiztosítással rendelkeznie. Ennek hiányában nem lehet az ügyvédi kamara tagja, nem dolgozhat ügyvédként. Ez a biztosítás arra szolgál, hogy az ügyvéd munkája során elkövetett hibákból eredő károkat a biztosító megtérítse. Aki dolgozik hibázhat is. Ha a hiba olyan jellegű, hogy abból kár is keletkezik, akkor a biztosító azt kifizeti.

Az ügyvédekre azt szokták mondani, hogy egy életen át tanulnak. Ez több szempontból is igaz. Egyrészt, amíg valakiből ügyvéd lesz rengeteget kell tanulnia, hiszen hosszú éveket kell az iskolapadban eltölteni. De a diplomát követően sem marad tanulnivaló nélkül, hiszen a 3 éves ügyvédjelölti idő alatt a gyakorlatot sajátítja el, majd következik a több vizsgasorból álló szakvizsga. Másrészt folyamatosan tanulni kell, hiszen a jogszabályváltozások nyomon követése alapvető érdeke minden ügyvédnek, illetve a könyvekből megszerzett tudást át kell ültetni a való életre, a valódi problémák megoldására.

A kártérítési ügyek komoly szakértelmet igénylő esetek, amelyekhez fontos a kellő tapasztalat is. Ráadásul zsebre menő problémát is jelentenek a károsultak számára. A kárt szenvedett személyek gyakran úgy érzik, hogy helyzetük kilátástalan, minden és mindenki ellenük fordult. De nem kell, hogy ez a helyzet így is maradjon! Egy kártérítési ügyekre szakosodott ügyvéd biztos pontot és támogatást jelenthet számukra is.


Hozzászólások

Szóljon hozzá elsőként cikkünkhöz.új hozzászólás

Hozzászólásminden mező kitöltese kötelező