A legdrágább kötelező! Mennyibe kerül a felmondás elmulasztása?

Írta: Király Szilvia   |   2012. november 9.

Korábbi cikkem folytatásaként, arra kívánok rávilágítani, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás felmondási határidejének elmulasztása, milyen anyagi hátrányokkal jár. Egy megtörtént eset bemutatásával célom az, hogy mindenki kellő körültekintéssel járjon el, ha a napokban biztosítását kívánja átkötni másik biztosítóhoz.

Amíg még minden rendben volt...

Egy régi ügyfelem férje azzal keresett meg, hogy biztosítót kívánt váltani. Régi biztosításának felmondását ajánlott levélben, november 29-én postára adta, és megkötötte az új biztosítását az interneten keresztül. Teljesen nyugodt volt, mert a következő év januárjában az új biztosító ki is küldte neki a negyedéves csekket a biztosítási díjról, amit ő be is fizetett. A régi biztosítótól decemberben kapott következő évre szóló csekkel nem foglalkozott, hiszen ő felmondta a biztosítást. Úgy gondolta minden rendben van, egészen februárig.

A kálvária ekkor kezdődött!

Ekkor ugyanis kapott egy felszólítást régi biztosítójától, hogy fizesse be az első negyedévi biztosítási díjat, mert ellenkező esetben díj nemfizetés miatt megszűnik biztosítása. Természetesen reklamált, bemutatta az ajánlott levél feladóvevényét. Kifogásolta, hogy a régi biztosítását felmondta, így álláspontja szerint nem tartozik, ráadásul az új biztosítóhoz már be is fizette az esedékes díjat.

Panaszát a biztosító 30 nap alatt vizsgálta ki, de nem tartotta alaposnak. Kiderült, hogy a november 29. napján feladott levelet, csak december 2-án vették át, így a felmondást már nem tudták szabályosnak elfogadni. Hivatkoztak a jogszabályra, mely szerint, a felmondásnak a megadott időpontig be kell érkeznie hozzájuk, ez pedig nem történt meg. Így a régi szerződést folyamatosnak kell tekinteni. Ezért ismét felhívták a hátralék befizetésére. Az apró betűs részben pedig arról tájékoztatták, hogy ha január 1-től számított 60 napon belül nem fizet, akkor automatikusan, külön értesítés nélkül megszűnik a szerződése. Ez annyit jelent, hogy ha kárt okoz, a biztosító azt nem fogja kifizetni a helyette a károsultnak, hanem őt fogja terhelni.

Békéltetés! De hol a megoldás?

Mivel a levél végén feltüntetésre került, hogy panaszával a megyei Békéltető Testülethez fordulhat, ezért jogosnak vélt igényét megpróbálta itt érvényesíteni. Sajnos ezzel nem sokra ment, mivel a testület célja az, hogy felek egyezséget kössenek. Mivel erre a biztosító nem volt hajlandó, így csak egy ajánlás született. Ez pedig a biztosítót nem kötelezi semmire. Az ajánlás szerint, a két hónapot meghaladó intervallum, amelyet a panaszos abban a tudatban töltött el, hogy felmondása érvényes, meghaladja azt a határt, amely a panaszostól elvárható. Ezért felkérték a biztosítót, hogy állítsa helyre az eredeti biztosítási szerződést. Ekkor már május volt, az idő csak ment és mindig nem tisztázódott, hogy most van biztosítása vagy sem.

A biztosító továbbra is arra hivatkozott, hogy nincs olyan jogszabályi kötelezettsége, ami szerint értesíteni kell a biztosítottat, ha felmondása nem volt szabályszerű.

Pedig mennyi felesleges levelezést, idegeskedést, és nem utolsó sorban pénzt lehetne megtakarítani egyetlen levéllel.

Mivel a biztosítási díj befizetésére nyitva álló 60 napos póthatáridő is már jócskán eltelt, ezért ügyfelem ott állt biztosítás nélkül. Hiszen biztosítása a jogszabály erejénél fogva automatikusan, a biztosító külön értesítése nélkül is megszűnt.

Mit lehet tenni?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, a neve is mutatja kötelező. Vagyis mindenképpen gondoskodni kell egy új szerződés megkötéséről. Gondolhatják, akkor itt a megoldás, majd köt egy olcsóbbat, egy másik biztosítónál. De ez nem így van! A jogszabály erre nem ad lehetőséget, csak a régi biztosítónál lehet a fennmaradó időszakra biztosítást kötni. Ha valaki másnál próbálkozik, akkor az a szerződés semmis, és nem nyújt biztosítási fedezetet.

kalkulacio.jpg

Mennyibe került mindez?

Akkor nézzük meg, hogy mindez mennyibe került, illetve kerülhetett volna ügyfelemnek.


Ezért érdemes kellő körültekintéssel eljárni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés felmondása során. A fenti történet jól példázta, hogy egy apró figyelmetlenség, félreértés súlyos anyagi gondokat is okozhat egy család életében.


Hozzászólások

Csak igazolni tudom, hogy sokba kerül ha nem mondja fel időben az ember. Én munkahelyi és magánéleti elfoglaltság miatt elfelejtettem az utánfutómon felmondani és újra kötni a biztosítást, ezért a KÖBE biztosítónál 5.000Ft helyett 23.000F-ot kényszerültem befizetni, ha használni szeretném az utánfutómat! Ezért mindenkinek javaslom, hogy tényleg időben váltson biztosítót! Köszönet a jó magyar törvényhozásnak!
Norbi - 2014. május 30. - 20:10

új hozzászólás

Hozzászólásminden mező kitöltese kötelező